Het wordt breed opgepakt in het nieuws. Maar wat betekent lood in drinkwater nu eigenlijk voor zwangeren en pasgeborenen? En wat kun je zwangere vrouwen gerust aanraden?

Volgens de Gezondheidsraad is lood nog schadelijker voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. Opvallend is de conclusie dat ook mensen in nieuwbouwwoningen een risico lopen. De Europese Raad heeft in 2019 voorgesteld om een halvering van de norm lood in drinkwater van 10μg/l naar 5μg/l door te voeren[i]. Er zijn woningen in Nederland met gemeten waardes van 60 μg/l [ii] tot zelfs 135 μg/l[iii]. Veel bewoners zijn onbewust van het risico in hun drinkwater. Bij ongeboren kinderen wordt het effect vergroot, zwangere vrouwen dienen extra op te passen.

Risico bij langdurige blootstelling aan lood[iv]+[v]

  • Risico van een verlaagd IQ (bij kinderen tot 8 jaar)
  • Chronische nierziekte (volwassenen)
  • Hart- en vaataandoeningen (volwassenen)

In zeldzamere gevallen[vi]:

  • Schade aan maag en ingewanden
  • Bloedarmoede
  • Aantasting zenuwstelsel
  • Groeistoornissen
  • Verminderde vruchtbaarheid

Het is belangrijk om te weten wat de situatie is in en rond het huis. Zo kan je indien nodig de juiste stappen zetten. Elk huis kan een andere opzet van leidingen hebben – een gemeten concentratie bij de buren is geen garantie voor een loodvrij huis.

Zelf op onderzoek? Hoe herken je lood

Als je zicht hebt op alle waterleidingen kun je zelf onderzoek doen door de kleurtest (na wat schuren: grijs) en de geluidtest (met een lepel tikken: een doffe tok). Als je geen volledig zicht hebt op het gehele leidingsysteem doe je er verstandig aan dit te testen.

Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. In de praktijk blijkt dat de buitenleidingen vaak tot de gevel zijn vervangen, dus niet helemaal tot de watermeter. Ook in de muren blijken nog geregeld stukken loden leiding te zitten die niet zijn vervangen. De loodconcentratie is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de lengte van de loden leidingen en de watersamenstelling[i]

De meest accurate zelftest inclusief analyse en advies

Er moet geen onzekerheid bestaan over het water kinderen drinken. Daarom maakt Water-lab gebruik van een geaccrediteerd laboratorium met testapparatuur die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld waterleidingbedrijven en ziekenhuizen. Je krijgt bij Water-lab exact resultaat en een advies wat hierbij past.

Wij gebruiken geen kleurentests of indicatiestrips. De betrouwbaarheid van dit soort tests is volgens de gezondheidsraad (rapport 2019) nog niet goed genoeg om op te vertrouwen. Onze apparatuur (ICP-MS)[ii] en laboranten zijn geaccrediteerd en worden gebruikt voor gecertificeerde watermetingen. Water-lab.nl wordt door de GGD Amsterdam als betrouwbare optie weergegeven om lood te testen.

Wat kan je als verloskundige doen om mensen te helpen?
  • Moedig mensen aan onderzoek te doen naar hun huis en leidingen
  • Verwijs mensen door naar water-lab.nl voor een goede test
  • Hang een informatieve poster op over lood in drinkwater (mail hierover naar info@water-lab.nl)
  • Deze informatie donwloaden? Klik hier

 

Bronvermelding

[i] WHO. Lead in Drinking-water: Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. Geneve, 2011

[ii] Om precies te zijn gebruiken wij inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS)

[i] Council of the European Union. Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the quality of water intended for human consumption (recast). Brussel, 2019; 6876/19

[ii] Brouwer S, Slaats N, van Laarhoven K. BTO rapport Citizen Science en Lood. Nieuwegein, 2018; BTO 2018.038

[iii] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/lood-in-het-water-de-dorpspomp-is-terug-in-amsterdam-noord~b4d7f512/

[iv] WHO. Lead in Drinking-water: Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. Geneve, 2011

[v] U.S. Environmental Protection Agency. EPA. Integrated Science Assessment for Lead. 2013; EPA/600/R-10/075F

[vi] https://www.vmm.be/lucht/zware-metalen/zware-metalen-en-je-gezondheid, geraadpleegd 01-01-2020