UNICEF

De afgelopen twintig jaar heeft UNICEF wereldwijd de kindersterfte (0 tot 5 jaar) enorm weten terug te brengen. Maar de babysterfte (0 tot 1 jaar) daalt véél langzamer dan de rest. Daar ligt nog een enorme taak!

Het is extra schrijnend dat meer dan 80 procent van alle babysterfte is te voorkomen, doordat de belangrijkste oorzaken heel goed te behandelen zijn. Het gaat om complicaties door vroeggeboorte, complicaties tijdens de bevalling en infecties als bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en longontsteking.

Behandeling van deze oorzaken is helemaal niet zo moeilijk: we hebben de kennis en er zijn medicijnen of hulpmiddelen die het leven van een kind kunnen redden. Alleen: deze dingen zijn vaak niet beschikbaar dáár waar ze het hardst nodig zijn.

UNICEF werkt via het programma Every Child Alive aan betere zorg tijdens de eerste uren, dagen en weken van de meest kwetsbare kinderen. Het gaat om:

  • Goede klinieken waar in ieder geval elektriciteit en schoon water is.
  • Verloskundigen (en ander medisch personeel) die over de juiste hulpmiddelen beschikken en die getraind zijn moeders te begeleiden voor, tijdens en na de bevalling.
  • Basale maar levensreddende medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Voorlichting aan vrouwen over zwangerschap en bevalling, zodat ze weten hoe en waar ze om hulp kunnen vragen. Ook krijgen ze voorlichting over hoe belangrijk het geven van borstvoeding is.

Wil je meehelpen? Bestel dan in het loket en ontvang gratis de ansichtkaarten en poster (klik hier) die speciaal voor deze campagne zijn gemaakt. Je kunt ze ophangen en uitdelen in je praktijk!

Wil je meer weten over de strijd tegen de wereldwijde babysterfte? Op de website van UNICEF kun je er meer over lezen.

Plan Nederland

Een zwangerschap is een bijzondere tijd. Vol spanning leven de ouders toe naar het moment dat ze hun kersverse baby in hun armen kunnen sluiten. Het bedje staat al klaar en de kleertjes zijn gewassen. Na de geboorte wordt vol trots de baby aangegeven bij de gemeente. Het leven kan beginnen voor dit nieuwe kleine mensje!

In ontwikkelingslanden hebben veel baby’s niet zo’n goede start in het leven. Elk jaar worden namelijk 50 miljoen pasgeboren baby’s niet geregistreerd. Zonder geboortebewijs bestaan deze kinderen officieel niet. Ze kunnen geen aanspraak maken op hun recht op bescherming, onderwijs en gezondheidszorg. De kans op misbruik, uitbuiting en discriminatie neemt daardoor toe, vooral bij meisjes.

Plan Nederland registreert daarom pasgeboren baby’s en oudere kinderen zonder geboortebewijs, zorgt voor het opzetten van (mobiele) registratiekantoren en traint lokaal personeel. Voor maar € 8 draagt u daaraan bij en geeft u een kind een identiteit en een toekomst!
Heel veel dank, ook namens de miljoenen baby’s en hun families wereldwijd! Geef een geboortebewijs aan een kind, via https://www.plannederland.nl/shop/geboortebewijs

Plan Nederland werkt – als onderdeel van Plan International  – aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden. Een wereld waarin alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen en waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen hebben. Plan heeft projecten in 54 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, altijd met speciale aandacht voor meisjes. Want dagelijks worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisje zijn.

Orange Babies

Als verloskundige ben je erg betrokken bij de zwangerschap van jullie patiënten. Dit is een erg bijzondere tijd! Helaas is dat voor veel Afrikaanse vrouwen niet het geval, omdat ze besmet zijn met het hiv/aids virus. Zij weten dat als ze geen medicatie ontvangen, hun kindje ook geboren wordt met hiv. Daarom zet Orange Babies zich in voor zwangere vrouwen, kinderen en direct betrokkenen die de gevolgen van de hiv epidemie moeten ondergaan.

Onze missie: Orange Babies streeft tezamen met verschillende organisaties uit Afrika naar een hiv-vrije generatie.

Onze visie: Orange Babies zet zich in voor een hiv en aids vrije wereld. Orange Babies initieert en steunt projecten voor zwangere vrouwen, kinderen en direct betrokkenen die de gevolgen van de hiv-epidemie ondervinden in Namibië, Zambia en Zuid-Afrika.

Onze doelen:
– Voorkomen dat een zwangere vrouw het hiv-virus doorgeeft aan haar baby
– Helpen van mensen die (indirect) slachtoffer zijn van hiv en aids

Helpen jullie ook mee om zo veel mogelijk kinderen gezond ter wereld te brengen? Doneer via; https://orangebabies.nl/nl/doneren

Heel veel dank namens alle moeders en kinderen in Afrika!