Welk hechtmateriaal kies je? En welke is geschikt voor de door jouw gekozen wondsluiting? Binnen de medische wereld vind je diverse soorten hechtmateriaal, allen gemaakt van verschillende materialen en geschikt voor verschillende toepassingen. Afhankelijk van de structuren zijn er verschillende draaddiktes (diameter) verkrijgbaar.

Verschillende soorten hechtdraad

  • Resorbeerbaar/oplosbaar: draden lossen op door hydrolyse
  • Nietresorbeerbaar/niet oplosbaar: draden worden verwijderd of moeten permanent aanwezig blijven
  • Gevlochten: draad bestaat uit meerdere filamenten, goede hanteringseigenschappen
  • Monofilament: draad bestaat uit één kern, zeer geschikt voor dóórlopende hechttechniek
  • Atraumatisch (Atraloc): naald zit vast aan de draad, naadloze overgang, minder trauma
  • Losse draden (Sutupak): moeten worden bevestigd aan losse, traumatische naalden

Vicryl

Vicryl hechtdraad is een sterk en gevlochten oplosbaar hechtdraad. Het hechtdraad is voorzien van een coating zodat het draad makkelijker door weefsel glijdt en knopen makkelijker te leggen zijn. Het voordeel aan dit hechtdraad is dat het zelf oplosbaar is en dat het niet hoeft te worden verwijderd als de hechting genezen is.

Vicryl Rapide

Vicryl rapide is een gevlochten, snel resorbeerbaar hechtmateriaal en vooral geschikt voor weefsel dat slechts korte tijd ondersteuning nodig heeft. Het relatief snelle treksterkteverlies maakt dit hechtmateriaal specifiek geschikt voor de volgende verloskundige toepassingen

Het hechten van de huid na episiotomie (intracutaan of cutaan)
Het hechten van een labiumruptuur

Vicryl Plus
Vicryl Plus is een gevlochten, resorbeerbaar hechtmateriaal, met als extra voordeel dat het bescherming biedt tegen bacteriële kolonisatie. Dit door de
aanwezigheid van een breedspectrum antisepticum. Dit hechtmateriaal behoudt zijn treksterkte langer en is dus vooral geschikt voor het hechten na episiotomie.

Spierlaag (bulbocavernosus / crown suture)
Vaginawand

Huid (intracutaan)